Beställ din bingolott här!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Tanums Idrottsförening
A-lag

Lucas Sköld Wästholt tvingas lägga skorna på hyllan
2022-03-05 11:43
Lucas - en person med stort TIF-hjärta!

På grund av efterhängsna skador har Lucas Sköld Wästholt tvingats lägga fotbollsskorna på hyllan. Vi tog en pratstund med Lucas om hans tankar och reflektioner från åren som fotbollsspelare.

 

 

Hej Lucas!

För någon vecka sedan lämnade du en mindre rolig nyhet till ledarstaben i seniorlaget - berätta vad som har hänt!
Hej! Ja, tyvärr måste jag ofrivilligt lägga skorna på hyllan. Mitt högra knä har i princip varit en dyster följetång i hela mitt fotbollsliv. Det började redan som 18-åring med ett avdraget korsband som jag opererades för. Några år senare var det dags för nästa knäoperation, då var det menisken som behövde fixas. För 3 år sedan opererade jag menisken för andra gången och då fick jag beskedet att de inte var så mycket kvar av den. Dessutom var mer eller mindre hela mitt knä fullt av artros, troligen en biverkning från korsbandsoperationen som jag gjorde när jag var 18 år. Nu är helt enkelt smärtan i knät för stor och risken för hög för framtida men att jag därför tvingas att sluta spela fotboll.

 

Kommer du finnas med i någon utsträckning inom organisationen runt Tanums IF under den kommande säsongen?

Jag sitter med i fotbollssektionen så där fortsätter jag att synas i TIF. Jag har meddelat Marcus Fransson att om det krisar på matcher under säsongen så kan jag vara disponibel för att vara med som lagledare/coach.

 

Du har testat på spel i några andra föreningar under årens lopp, men du har alltid återvänt hem till TIF. Du har sannerligen ett stort TIF-hjärta, vad betyder den här föreningen för dig och vad är det som gör att du trivs så bra här?

Tanums IF är min moderförening, jag är fostrad här och jag har väldigt många oförglömliga minnen från avslutningsmiddagar, träningsläger och resor med TIF. Många minnen är redan från tidig ålder då min far var involverad i skidsektionen, så jag har verkligen vuxit upp med TIF-loggan på bröstet.

När min egna aktiva karriär började så var det uppe på Hedevallen som jag sprang och slet för att bli bättre. Jag hade förmånen, som tyvärr många av dagens ungdomar inte har, att spela i lag med fulla ålderskullar. Detta bidrog till en hård men ändå hjärtlig rivalitet mellan lag som Tanum, Bullaren, Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund. Allt detta bidrog ju till att man tyckte det var så kul med fotbollen.

 

Vad tror du om framtiden för fotbollen i Tanums IF?

En svår fråga. Jag hoppas och vill att det skall gå bättre än vad det gjort de senaste säsongerna, då det har varit ganska kämpigt för grabbarna. Gruppen som idag spelar i Tanums seniorlag känns motiverade och sugna på att ta nästa kliv, men jag vet också vad som krävs för att uppnå det. Det gäller att visa att man är villig att lägga ner det lilla extra, för det är mycket mer än att bara vara på träningen och göra så gott man kan för att bli ett lag som kan avancera. Det krävs spelförståelse och laganda, att spela för laget istället för jaget. Tyvärr ser jag sådana brister hos en del i dagens trupp, där har tränarstaben något att jobba på. Men jag tror och hoppas verkligen att dom är på rätt väg!

 

Vad kommer du sakna mest från tiden som aktiv fotbollsspelare?

Gemenskapen är ju givetvis det största, vännerna som man haft på och utanför planen. Även gnabbandet på motståndaren och tjafset med domaren. Känslan när man vinner eller förlorar en match, bryter en kontring, gör mål eller skriker på lagkompisarna på träning. Att tillsammans samlas i klubbstugan efter match. Allt detta och mycket mer som har med lagsport att göra, det är endast i sådana sammanhang som allt detta är möjligt. Det är därför kärleken till sporten är så stor. Folk som aldrig har upplevt det har nog svårt att förstå vad som driver en till att knyta på sig skorna en regnig och blåsig februarikväll, gå ut på planen och bara ge allt! Men det är just det som gör oss till lagkamrater och anledningen till varför vi älskar vår sport.

 

Vilken är din största höjdpunkt som fotbollsspelare?

Oj, det var också svårt. Minnena är många. Ett starkt minne är när vi gick upp i division 5 med TIF, att vinna en serie är alltid stort.

Ett annat minne är kvalet med ungdomslaget, flera bussar gick med supportrar från Tanum till Rimnersvallen i Uddevalla.

När jag spelade med en division 4-klubb i Hälsingland höll vi på att åka ur serien, min första match där var en kvalmatch för att undvika att bli nerflyttade. Jag fick göra det avgörande målet, med vänsterfoten, på bortaplan och vi klarade oss kvar.

Sedan var givetvis svängen i superettan med provspelet i IFK Värnamo något speciellt. Bara att få förfrågan och möjligheten till det var roligt.

 

Vem är den bästa fotbollsspelare som du spelat med och vem är den bästa du spelat emot?

I Värnamo spelade till exempel Viktor Claesson när jag var där och även uppe i Hälsingland fanns det några duktiga spelare. Dessa är inte så intressanta hos oss kanske, så om vi istället kollar på profiler i Tanum så är Reino Nilsson en bra spelare jag spelade med i början av min A-lags tid. Sedan har vi spelare som Mikael Albrektsson samt Martin och Fredrik Kallin. I min egen ålder så finns duktiga spelare som Markus Svensson och Olle Kristofferson. Det finns så många bra som man spelat med genom åren. Niklas Almén som är en del av laget idag har alltid varit en vapendragare och som jag rankar högt som medspelare. Motståndare vet jag inte säkert, men kanske Robin Söder.

 

Finns det någon speciell ledare som betytt lite extra för dig som spelare?

Bengt Widén! Bengt var min ungdomstränare, han lade grunden för mig som fotbollsspelare. Han gjorde vårat lag till just ett lag och värnade om lagandan, så Bengt har betytt mycket.

Sedan har jag tränat många säsonger under Mikael Albrektsson som jag tycker bra om som både person och som tränare. Han såg mitt hårda jobb och mitt defensiva ansvarstagande. Han uppskattade det vilket jag tycker var kul.

Sedan måste jag också nämna Martin Johansson, med tanke på allt han gjort för klubben och laget. Han lät oss verkligen lira fotboll på vårat sätt och lade absolut mest vikt vid laget och lagandan. Under Martin Johansson har jag absolut haft min roligaste tid av fotbollskarriären, mycket skratt och underbara minnen från tiden med honom som huvudtränare. Allt från resor och träningsläger till att ha ett tyskt lag på visit här i Tanum under sommaren med match och fest. Det var mycket uppskattat!

 

Vi vill som avslutning passa på och tacka dig för dina insatser i Tanums IF som spelare och så hoppas få se dig i andra roller inom föreningen i framtiden!

Tack! Ja det lär bli mer i framtiden, barnen växer ju snabbt upp och vill förhoppningsvis hålla på med fotboll!

 

 

Fotbollssektionens ordförande Marcus Fransson säger såhär om att Lucas nu tvingats avsluta den aktiva karriären:

 

"Det är givetvis väldigt tråkigt för vårat lag att Lucas nu tvingas lägga skorna på hyllan, jag tycker dock mest synd om Lucas själv som inte fick ta beslutet att lägga av på sina egna villkor.

Lucas har under många år varit, och skulle även fortsättningsvis vara, en av de viktigaste spelarna i Tanums IF. Han är en naturlig ledare och pådrivare som har skänkt trygghet och stabilitet till vårat unga lag.

Jag har själv spelat med Lucas i omgångar sedan jag kom till föreningen för 16 år sedan. Han är utan tvekan den bästa lagkamraten och lagkaptenen som jag har haft, han är inkluderande och bryr sig om alla i laget.”

 

 

Nyhetsarkiv
Förlust i Kungshamn 2022-03-03 13:02
Kungshamn borta ikväll2022-03-02 11:53
Läget i truppen 2022-01-31 13:04
Truppläget inför 20222021-12-10 13:08
Hemmamatch mot Munkedal 2021-08-20 20:34
Truppen mot Hamburgsund2021-06-08 09:05
Förlust mot Bullaren 2021-06-05 19:50
Glad Påsk2021-04-03 10:07
Veckans profil - vecka 92021-03-01 17:32
Veckans profil - vecka 82021-02-22 13:03
Veckans profil - vecka 72021-02-15 11:18
Veckans profil - vecka 62021-02-08 11:16
Veckans profil - vecka 52021-02-01 20:01
Veckans profil - vecka 42021-01-25 16:14
Träningsmatcher2021-01-21 16:25
Veckans profil - vecka 32021-01-18 15:34
Veckans profil - vecka 22021-01-11 16:36
Träningsstart 20212021-01-09 10:57
Intervju med Robin Hein2020-10-26 15:39